Кумедний птах-носоріг
У Південно-Східній та Південній Азії, а також на островах Індонезії водиться кумедний птах-носоріг, названий так за незвичайну форму свого великого дзьоба. Розміри цих птахів варіюють від 30 см у найменшого представника, до 1,2 м у кафрського рогатого ворона. Відмінність у вазі від 60 г до 6 кг відповідно. Незважаючи на такий діапазон, птахи-носороги в основному великі кремезні птахи.
Політ у представників даного сімейства рідко буває тривалим, хоча незважаючи на це, вони здатні пролітати досить великі відстані. Під час польоту птах-носоріг створює своїми крилами сильний характерний шум, схожий на звук поїзда, що наближається. Причиною цього є повітряні простори між маховим пір'ям, які в нього не закриті дрібним пір'ям, як у інших птахів.
Птахи-носороги досить крикливі; практично у всіх видів часто повторюваний, особливо в період гніздування, різкий глухий односкладовий або двоскладовий крик. Його іноді можна почути під час польоту птахів, або коли вони стривожені. Якщо птах-носоріг поранений або спійманий, він видає безперервний жахливий вереск.
Не здатні самостійно робити порожнини в деревах, птахи-носороги шукають собі відповідного розміру дупла. Наявність місць для гніздування одна із стримуючих чинників у розмірах популяцій.
Птахи-носороги всеїдні з відмінністю у своїх раціонах - від повністю м'ясоїдних до практично повністю плодових птахів. Їжа складається з комах, дрібних хребетних, ящірок, молюсків, всіляких ягід, плодів, корінь деяких рослин та зерен.
Але птах-носоріг цікавий насамперед не зовнішнім виглядом, а своїм життям. Самка зазвичай відкладає яйця у дуплі дерева. Після того, як вона сяде на них, самець глиною замазує вхід у дупло, залишаючи лише зовсім невеликий отвір, через який його подруга може виставляти дзьоб. Коли самець підлітає до гнізда, самка відкриває дзьоб і самець передає їй їжу. Під час такого ув'язнення самка птаха-носорога линяє і губить при цьому майже все пір'я одночасно. Але самець під час линяння губить пір'я поступово і зберігає здатність літати. Після того, як виведуться пташенята, самцю птиці-носорога доводиться годувати також і їх, поки вони не зміцніють. Тоді самець руйнує стіну та випускає всю свою родину на волю. Деякі види птахів-носорогів за рік висиджують дві кладки.
А справа ось у чому: у тропічному лісі багато змій і хижих тварин, які можуть напасти на самку і на гніздо. Саме тому птах-носоріг і непокоїться за безпеку своїх майбутніх дітей.
Людству птах-носоріг відомий дуже давно і зустрічається в багатьох стародавніх традиціях і міфах. Вже у стародавньому Римі ці птахи були відомі як птахи-"носороги". Їх відмінно довгі дзьоби часто використовуються як церемоніальні головні прикраси.
